Tokin Ståhle

SCROLLA NEDÅT

Slumpen förde Tokin Ståhle till Sverige

Det var när han jobbade med humanitär minröjning för Danish Deming Group i Kabul, Afghanistan som svenska kollegor tipsade om Hemnet, denna beroendeframkallande webbsida för bostadsintresserade. Tokin köpte ett torp osett. Det kändes som en bra sak att göra i den stunden.

Tokin som ursprungligen kommer från Danmark hamnade i Gemla utanför Växjö 2007. Torpet var från 1876 och det fanns en hel del att göra på det. Såklart. Gamla hus är sällan bättre än man tror.

Pengar måste in, så Tokin började jobba i kundsupporten för ett stort svenskt IT företag, bytte bransch till teknisk fältsäljare inom tungindustrin i södra Sverige och Danmark, fortsatte resan genom K-rautas byggavdelning och vidare till ställföreträdande varuhuschef, för sen att stanna sex år inom Svenska kyrkan som chef för fastighets- och kyrkogårdsförvaltningen. Han kompletterade med en utbildning till diplomerad fastighetsförvaltare.

 

Efter att ha samlat erfarenheter i arbetet med underhåll, renovering och tillbyggnationer av kyrkans fastigheter började han 2019 på Byggbolaget. Här är han platschef som har hand om ett nybygge på campus i Växjö av 94 lägenheter. Ansvaret innefattar produktion, personal, ekonomi, säkerhet, logistik gällande material osv. Många bitar att ha koll på. Det blir ofrånkomligen intensivt.

Hur hanterar man det?

–Nämen det är såklart inte helt enkelt men jag kanske har en fördel av mitt förflutna som yrkesofficer:

 –Är informationen av ett akut slag så löser jag det direkt, är det inte det så skriver jag in det i kalendern. I vissa fall kan det delegeras. Men det är många bollar i luften att hålla reda på. Trollformeln heter ordning och reda.

 

–För att koppla av tränar jag karate två till tre gånger i veckan. Utöver motionen, smidighet och fokus handlar karate mer om inställning till livet i stort.

Gichin Funakoshi sa: ”The ultimate aim of karate lies not in victory or defeat, but in the perfection of the character of its participants”

 

–När man går in i dojon rensas hjärnan, det finns inte plats för andra tankar i huvudet. Man blir väldigt närvarande. Sen kopplar jag även av hemma. Huset och trädgården behöver kontinuerlig tillsyn och sist men inte minst min familj som omfattar fru Victoria och min dotter Lovis.

Men allvarligt nu, minröjning?

–Det innehåller ett allvar, det har du rätt i. Det var i Afrika jag var senast, närmare bestämt i Burundi, Sudan och Angola. Som en del av danska Folkekirkens Nødhjælp var jag Operating Manager med ansvar över att leta upp minfälten, planering samt operativ drift, rekrytering, utbildning samt rapportering till huvudkontoret i Köpenhamn. Det är väldigt givande att kunna lämna över områden som tidigare varit kontaminerat med minor till lokalbefolkningen. Tidigare kanske dom fick gå en omväg på 2-3 mil för att hämta vatten. Nu kunde man återuppta raka vägen till brunnen. Det är en feel good känsla.

 

Vad kunde du ta med dig av erfarenheter till Byggbolaget?

–Det är olika världar, men har lärt mig massor. Framförallt att lösa praktiska problem med de verktyg som stod till hands. Samma här i Sverige, men vi saknar sällan vatten, drivmedel eller tillgång till internet. När jag flyttade in i mitt torp tyckte jag att jag hade allting jag behövde, trots att vatten fick hämtas utomhus och att toaletten var ett utedass. Så det handlar väl om hur man betraktar saker. Och vad man vänjer sig med.

 

Ett ungt företag.

–Byggbolaget låter en växa både som person och i vår yrkesroll. Magnus är en fenomenalt bra chef, som ger oss både support och utrymme. Det är en bra grogrund. Att Byggbolaget är ett relativt ungt företag innebär också att man kan vara med och påverka. Här är ingenting fastvuxet, utan påverkbart, flexibelt. Sen om Byggbolaget har samma inriktning om tio år, det vet vi inte. Vi kanske gör något helt annat. Jag tänker i alla fall stanna kvar och se.

Vill du också bli en byggbolagare?

Vi växer stadigt, så mer muskler är alltid välkomna. Vill du vi ska ha dig i åtanke när det dyker upp en ny position, kan du närsomhelst skicka in din CV.

Engagerade Snickare

2022-05-01
Vetlanda

Vi fortsätter att växa och utvecklas. Är du en skicklig yrkesman som vill ha en stimulerande och utvecklande arbetsplats? Hör av dig till Magnus Sjölyck på telefon 0722-10 10 60 eller fyll i din ansökan här på vår hemsida.

Fyll i en ansökan

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig.

Läs vår personuppgiftspolicy för att se hur vi hanterar din uppgifter.

Gasellvinnare 2016   Gasellvinnare 2017   Gasellvinnare 2018